Praktijk De Oranje Vlinder

Edelstenen | Aromatherapie | Coaching

Voor 15.00 uur besteld, vandaag verzonden | Gratis verzending vanaf €50,-

Zo herken je of je hooggevoelig bent

hoe-weet-je-of-je-hooggevoelig-bent

Vraag jij je af of je hooggevoelig bent?

 

Hooggevoelig zijn kent vele vormen. In deze blog vind je de meest voorkomende kenmerken. Herken je jezelf in veel van deze kenmerken, dan is er een grote kans dat je hooggevoelig bent.

Holistisch bekeken staat hooggevoeligheid niet op zichzelf. Hooggevoeligheid heeft vele oorzaken en kan zelfs genetisch zijn. Als je bezig bent met zelfontwikkeling, kan het ook zijn dat dan pas je hooggevoeligheid zichtbaar wordt.

Velen van ons hebben onze hooggevoeligheid bewust of onbewust weggestopt in de kindertijd of na een traumatische ervaring.

Erachter komen of je hooggevoelig bent zal je heel veel rust geven.

Je begrijpt eindelijk dat je anders voelt, denkt, reageert en bent dan anderen. Er komt een verklaring voor bepaalde gedachten, gevoelens en je humeur. En deze verklaring geeft jou begrip voor jezelf.

Ben je na het lezen van de kenmerken ervan overtuigd dat je hooggevoelig bent? Besteed dan aandacht aan artikelen over hoe je met je hooggevoeligheid kunt omgaan, welke valkuilen er zijn en bekijk zeker ook de voordelen. Veel informatie vind je in andere blogs die ik heb geschreven.

De kenmerken van hooggevoeligheid

Als je een kamer binnenkomt, of dat nou op een verjaardag of op je werk is, jij proeft meteen de sfeer en gaat hier vaak ook onbewust jouw eigen energie aan aanpassen.

Je hebt je altijd al anders dan anderen gevoeld.

Vaak heb je zeer diepe gedachten, hierdoor pieker je veel en meestal heb je zelfs gedachten over de diepe gedachten die je hebt.

Als je tijd spendeert met bepaalde mensen, voel je je compleet uitgeput erna. Alsof alle energie uit je is gezogen. Dit is vaak als je in de aanwezigheid bent van mensen die heel veel praten en vooral over zichzelf.

Nadat je ergens bent geweest waar veel mensen waren, heb je tijd nodig om bij te komen. Je kunt gevolgen ervaren als hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid of andere fysieke klachten.

Ben je weleens op een spirituele beurs of bijeenkomst geweest? Dan kan het zijn dat je door alle energieën duizelig werd of zelfs ging hyperventileren. De bijeenkomst hoeft niet eens spiritueel te zijn, het kan ook in een kroeg of een andere plek gebeuren waar het erg druk is.

Je bent zeer betrokken bij mens, dier en de natuur. Als je een film kijkt waar een dier overlijdt heb je het moeilijker dan wanneer er mensen overlijden in die film.

Je hecht veel waarde aan diepgaande gesprekken.

Het is voor jou gewoon om voor anderen te zorgen, je doet dit vanuit jezelf, zelfs als je zelf erg moe bent.

Je houdt je veel bezig met hoe anderen zich voelen en wil hen daarbij vaak ondersteunen.

Tijd voor jezelf is voor jou erg belangrijk, al gun je jezelf die tijd eigenlijk veel te weinig. Je hebt juist deze tijd nodig om weer op te laden en tot jezelf te komen.

Hooggevoelige mensen ontladen (ontprikkelen) zich goed in de natuur.

Je voelt je vaak onbegrepen, door anderen en soms begrijp je jezelf niet eens. Waarom je bijvoorbeeld ineens heel emotioneel bent of waarom je bepaalde dingen steeds maar blijft uitstellen.

Rechtvaardigheid is voor jou ontzettend belangrijk. Je kan echt aangeslagen zijn bij het zien of ervaren van onrecht. Of dat nu in het echte leven is of in een film.

Je ziet enorm veel details, ook als je gewoon met iemand in gesprek bent. Je ziet de persoon in kwestie zelf, maar ook wat er op de achtergrond gebeurd en naast jullie. Het blijft niet bij zien, ook hoor je vaak van alles, denk maar eens aan klinkende glazen van mensen aan een andere tafel, gepiep of zoemend geluid, allerlei klanken komen tegelijk bij jou binnen.

Je bent erg gevoelig voor geluiden, geuren en stoffen. Je kunt niet tegen harde of herhalende geluiden, soms kan dat zelfs voelen als een soort kortsluiting in je hoofd. Ook kan je je ergeren aan sterke geuren of als iemand smakt, eet of zelfs hard ademt naast je. Bepaalde stoffen kan je niet tegen je huid aan verdragen, en dan heb ik het niet alleen over kriebeltruien, maar ook hele gewone stoffen die voor jou net even anders voelen.

Voordat je een keuze maakt, denk je veel na, je gaat alle mogelijkheden na in je hoofd en denkt daarbij ook aan de gevolgen van die mogelijkheden. Je gaat ze allemaal na en vaak twijfel je zelfs nog na het maken van je keuze.

Ben je hooggevoelig? Trap niet in deze 7 valkuilen.

Jouw empathisch vermogen is zeer sterk ontwikkelt. Zo sterk dat je je verdrietig kan voelen als een ander dat doet of chagrijnig wordt als een ander chagrijnig is. Het werkt ook positief, als een ander bijvoorbeeld iets heeft gewonnen, gaan jouw gevoelens volledig mee in de euforie van de ander.

Door dit empathische vermogen kan je je gemakkelijk in de schoenen van een ander plaatsen. Hier denk je eigenlijk weinig over na, het is gewoon zo.

Als je nieuwe mensen ontmoet voel jij direct of diegene oprecht is of niet. Let op, ik zeg voel. Als jij uit connectie met jouw gevoel / intuïtie bent, dan kan je je verstandelijk vergissen in een ander. Maar diep van binnen weet jij heel goed of de ander het beste met je voor heeft.

Je bent hard voor jezelf. Je vind niet dat je het recht hebt om bepaalde emoties te voelen, je vind dat je altijd maar door moet gaan en dat er geen tijd is om stil te staan bij al je gevoelens. Hierdoor kom je vaak in een survivalstand, waarbij je niets meer voelt.

Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Als een ander niet zijn verantwoording pakt, neem jij vaak die verantwoording over, zodat het in elk geval wel gebeurd. Als je dit blijft doen, zowel privé als zakelijk, is er een reële kans dat je beland in een burn-out.

Voordat er ergens een dreigende situatie ontstaat, heb jij al een voorgevoel. Een gevoel dat er iets staat te gebeuren.

Liegen vind je één van de moeilijkste dingen die er is, en het gaat je ook niet goed af.

Zoals eerder benoemd kan jij je gemakkelijk verplaatsen in een ander. Prachtig natuurlijk als je een ander begrijpt, maar je kan er ook in doorslaan. Zo kan je ook gaan denken voor een ander. Je denkt dan dat de ander iets denkt of doet vanuit een bepaalde overtuiging die van jouzelf is. Hierdoor maak je het jezelf behoorlijk lastig.

Omdat je zelf goed bent voor anderen, ga je ervan uit dat iedereen de beste bedoelingen heeft. Jouw omgeving noemt je weleens naïef.

Hoe vrolijk jij ook opstaat, door gebeurtenissen of contact met anderen kan jouw gemoedstoestand in een seconde veranderen.

Als je dan eindelijk eens tijd voor jezelf neemt, voel je je eigenlijk schuldig.

Jij wilt het beste voor iedereen, maar vaak vergeet je hierbij jezelf.

Vaak wordt je omschreven door anderen als sociaal en zorgzaam. Lees maar eens terug in je rapporten van vroeger op school, wedden dat er zoiets in staat!

Naast alle negatieve stemmingen, emoties en gedachten die je van een ander gemakkelijk en ongemerkt overneemt, kan je ook intens blij worden als een ander dat is. Dit blije gevoel geeft jou voldoening. Hoewel dit geweldig klinkt en soms ook geweldig is, kan juist het gebrek aan dit gevoel een oorzaak zijn van pleasegedrag.

En? Herken jij de meeste kenmerken van deze lijst bij jezelf?

Ga dan vooral ook zelf op onderzoek. Vaak is het fijn om begeleiding te krijgen bij het omgaan met je hooggevoeligheid. Doe dit altijd bij een professional, zoals een therapeut of coach. Als hooggevoelige kan je eigenlijk niet zonder de hulp van aromatherapie, gebruik bijvoorbeeld regelmatig Jeneverbes– of Mandarijnolie om te ontprikkelen of zet Geraniumolie in om je beter af te schermen voor de enegieën van anderen.

You cannot copy content of this page
De waardering van praktijkdeoranjevlinder.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 12 reviews.