Etherische oliën worden ook wel essentiële oliën genoemd. Het zijn oliën die uit planten worden geoogst door ze te persen of te verhitten. Zuivere etherische olie ontstaat door destillatie.

De oliën worden gewonnen uit de vetkliertjes in de stam, bladeren, bloemen, zaden, stengels, in het hout, de bast en de hars van bomen en planten. Sommige etherische oliën zijn duurder dan anderen, dat komt doordat uit de ene plant meer olie kan worden gewonnen dan bij anderen. Voor een liter etherische lavendel olie is bijvoorbeeld wel 100 tot 200 kilo bloeiende lavendel nodig.

Elke etherische olie heeft een eigen geur, energie en heilzame werking. Etherische oliën worden gebruikt in aromatherapie. Door middel van het reukorgaan, de huid of het haar met etherische olie te behandelen kan de werking ondersteuning bieden bij vele mentale en fysieke verstoringen.

Etherische oliën worden zelden puur gebruikt. Vaak worden ze gemengd met een basisolie (zoals zoete amandelolie) of water. Neem een etherische olie nooit in en gebruik de olie nooit onverdund op de huid, zonder dit eerst te hebben besproken met een aromatherapeut.

Soms is het fijn om verschillende etherische oliën te mengen, dit noemt men een compositie van geuren. Een goede compositie van geuren kan samen een sterke unieke werking hebben. In de webshop verkopen we verschillende synergy blends en roll-ons, deze producten bevatten een compositie van diverse etherische oliën.

Helaas zijn niet alle etherische oliën die te koop zijn geschikt voor aromatherapie. Let dus goed op voordat je een etherische olie koopt. Meer informatie hierover vind je hier.

Wil je een olie inzetten lees dan altijd eerst de contra indicaties van die olie, check of de olie geschikt is voor kinderen en/of huisdieren als die in de buurt zijn als je de olie wilt gaan gebruiken. Hoewel etherische oliën een subtiele holistische werking hebben, kunnen bepaalde geuren schadelijk zijn.

Terug naar de kennisbank