Praktijk De Oranje Vlinder

Edelstenen | Aromatherapie | Coaching

Voor 15.00 uur besteld, vandaag verzonden | Gratis verzending vanaf €50,-

Wat is holisme?

Steeds meer mensen praten over holisme, holistisch leven of een holistische lifestyle, maar wat holistisch of holisme inhoudt blijft voor sommigen nog wat vaag.

In deze blog lees je wat holisme is, wat het inhoudt en wat het voor jou kan betekenen.

Laten we bij de basis beginnen, de definitie van Holisme. Holisme is afgeleid van het Griekse woord Holos dat ‘het geheel’ betekent.

Holistisch Online Wat is Holisme

Holisme is de overtuiging waarin de verbinding tussen alle zaken centraal staat.

Simpel gezegd; daar waar alles samen komt.

Holisme wordt op allerlei gebieden toegepast, zelfs in de wetenschap.

Er wordt gekeken naar het geheel van alles en naar welke invloed dit op elkaar heeft. Als dit een mens betreft, worden verstand, lichaam, gevoel, energie, de ziel en het eigen systeem aan elkaar verbonden. Hier kunnen bepaalde theorieën of conclusies worden uitgetrokken.

Als je bijvoorbeeld holistisch kijkt naar gedrag, begint de zoektocht naar de oorzaak van dat gedrag. Het wordt een soort ontdekkingstocht, je komt langs aangenomen patronen en de situatie die dat patroon heeft veroorzaakt. En op dat punt, daar ligt de kansrijke verandering. Een verandering niet voor even, maar voor het leven.

Bewustwording is een groot onderdeel van holisme. Holistisch leven vraagt je om naar jezelf te kijken, jezelf te erkennen en te begrijpen.

Door op deze manier te kijken en te ervaren kunnen ook de oorzaken van fysieke en mentale ziektes worden gevonden. Elke onverwerkte emotie vormt een blokkade in je energiesysteem. En die blokkade kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld vaak last hebt van blaasontstekingen. Op zoek gaan naar de onverwerkte emotie, deze erkennen, ervaren en loslaten kan ervoor zorgen dat de fysieke symptomen verdwijnen.

In de Chinese geneeskunde kijkt men al eeuwenlang op deze manier naar ziektes. Door vervolgens met de oorzaak aan de slag te gaan, zullen de symptomen die gevolg waren van de oorzaak verminderen of geheel verdwijnen, al dan niet met behulp van holistische hulpmiddelen.

Holistische therapie

Therapie kan ook holistisch worden ingezet, dat kan in bepaalde methodieken en hulpmiddelen. Denk maar aan aromatherapie of Bach Bloesem Remedies.

Het zijn allen natuurlijke geneeswijze en gaan uit van het idee dat wat natuurlijk is ook een eigen, al dan niet helende, energie heeft.

Je kan holistische therapie inzetten als ondersteuning en zelfs om blokkades te doorbreken en af te voeren.

Energetische therapie is ook een holistische methodiek. Met energetische therapie wordt op energieniveau van alles verwerkt, wat vaak resulteert in minder of geen fysieke klachten.

Masseren is ook holistisch, zeker als je tijdens de massage aandacht geeft aan speciale punten, die zijn weer in verbinding met een bepaald lichaamsdeel en een emotie. Denk maar eens aan een voetreflexmassage.

Er zijn allerlei soorten holistische therapieën, ga vooral op onderzoek naar wat bij jou past.

Holistische therapie kan overigens ook gewoon holistische coaching zijn. Tijdens zo’n coachsessie wordt via communicatiemethodieken samen met de cliënt achterhaald waar hij of zij werkelijk mee zit. Wat er echt aan de hand is en kan de holistisch coach de cliënt leiden naar eigen nieuwe inzichten.

Door op die manier te coachen wordt de cliënt niet vertelt wat ze zou moeten doen, nee, ze vindt het antwoord in haarzelf, daar waar het altijd al aanwezig was. De cliënt wordt zich bewust van de oorzaak en vindt dan als vanzelf de motivatie van binnen om ermee aan de slag te gaan, waardoor er een blijvende verandering wordt gemanifesteerd.

Holistische lifestyle

In een holistische lifestyle is in de 1e plaats heel veel ruimte voor bewustwording. Als je holistisch leeft, sta je stil bij jezelf en alles om je heen.

Zo hou je bijvoorbeeld rekening met wat en hoeveel je eet. Je maakt tijd voor jezelf, je houdt je bezig met zingeving en je zorgt voor voldoende rust en ontprikkeling.

Voor hooggevoelige mensen is ontprikkelen van groot belang. Door hun gevoeligheid zijn ze enorm vatbaar voor prikkels. Dit kan zorgen voor een vol hoofd, piekeren, moeheid en zelfs depressies.

Mediteren hoort ook echt in een holistische lifestyle en is een mooie methode om weer even bij zinnen te komen. Wist je dat je ook in meditatieve staat kunt komen door bijvoorbeeld de afwas met de de hand te doen of door te tekenen of te kleuren? Het is niet per se nodig om steeds heel diep te mediteren, al kan het prettig zijn dit wel zo nu en dan te doen. Het is maar net wat bij jou past.

Voor kinderen is mediteren niet altijd prettig in het begin. Daarom zijn er fijne kindermeditaties, die hier rekening mee houden.

Als je holistisch leeft is het een must om veel in de natuur te zijn, ook als het regent. Wandelen in het bos of op het strand geeft je ontzettend veel energie en is een mooie manier om even stil te staan bij jezelf. En als de zon dan ook nog eens schijnt, heerlijk!

Je intuïtie is leidend in een holistische lifestyle. Van binnen weet jij wat goed voor jou is, welke keuzes bij je passen en wat je nodig hebt. Door te leren luisteren naar je intuïtie word je vele malen zekerder van jezelf, ontvang je meer voldoening en groeit je assertiviteit.

Daarnaast denk je met een holistische lifestyle ook aan je medemensen en aan het milieu. Je denkt bijvoorbeeld na over welke kleding je koopt, wat voor auto je rijdt en je bezuinigd energie waar mogelijk.

Al met al is een holistische lifestyle een levensstijl waarin jij tot jezelf komt, je meer in rust en balans leeft, je je bezig houdt met je eigen ontwikkeling en bewustwording. Het zorgt voor een verdieping van jouw hele ZIJN.

Wat betekent holistisch leven voor jou?

You cannot copy content of this page