oranje-vlinder-holistisch-therapie-coach-vuurkind

Edelstenen | Aromatherapie | Coaching

Voor 15.00 uur besteld, vandaag verzonden | Gratis verzending vanaf €50,-

Hoogstimulatief kind - vuurkind

Wat is een Vuurkind

Ik benader kinderen en volwassenen volgens de 4 elementen; water, lucht, aarde en vuur. Door te weten bij welk element iemand zich het meest prettig voelt of het meest mee verbonden is, kan je ook bepaald gedrag verklaren.

Ik heb me mogen specialiseren in Vuurkinderen. Vuurkinderen zijn gevoelige, drukke kinderen met een sterke wil. Ze worden ook weleens hoogstimulatief genoemd of pittige kinderen.

Als een Vuurkind langdurig uit balans is kan het bepaald gedrag vertonen, het drukke gedrag wordt dan vaak veel drukker en er is grote moeite om zich te concentreren. Hierdoor krijgen deze kinderen vaak de diagnose ADHD. Sommige kinderen hebben inderdaad ADHD, maar naar mijn mening is dit lang niet zoveel als dat er nu wordt benoemd. Daarom vind ik het zo belangrijk om de term Vuurkind bekend te maken, zodat niet alle kinderen worden volgestopt met medicatie en zichzelf niet meer mogen zijn.

Begrijp me niet verkeerd, medicatie kan in sommige gevallen heel doeltreffend zijn, voor zowel de ouder als het kind, maar ik merk dat er helaas te vaak gebruik van wordt gemaakt.

Een vuurkind is verbonden aan het element vuur. Het ervaart via het lijf en de zintuigen. ‘Eerst voelen, dan luisteren’, is vaak het motto van een vuurkind.

Het zijn veelal kinderen die houden van sporten en bewegen, dit hebben ze ook nodig. Het zijn krachtige kinderen, houden van actie, zijn fysiek ingesteld en hebben het snel warm, warme voeten en warme handen. Ze doen vaak overal zo snel mogelijk hun schoenen uit.

Vuurkinderen kunnen als het ware ineens oplaaien. Ze kunnen snel boos worden en zijn de boosheid vaak snel weer kwijt. Een vuurkind houdt van knuffelen en aanraken.

Door middel van een knuffel of een massage voelt het kind beter dat je van hem of haar houdt dan door het alleen te zeggen. 

Vuurkinderen zijn soms moeilijk te benaderen, en zorgen graag voor zichzelf. Ze hebben moeite met beperkingen en begrenzingen, gebruiken wel eens krachttaal. Ze horen je meestal gewoon niet als je zegt dat ze iets niet moeten doen, het vuurkind voelt op zo’n moment enkel de noodzaak om te ervaren.

Dit is de reden dat vuurkinderen vaak over grenzen heengaan. Een vuurkind kan niet makkelijk gevaar inschatten, en neemt vaak risico’s zonder dat ze het doorhebben. Als ouder van een vuurkind is dit niet altijd gemakkelijk. Het kind luistert niet naar jouw waarschuwingen en gaat impulsief op zijn doel af. Het helpt als ouder al om je er bewust van te worden dat jouw vuurkind niet met opzet niet naar jou luistert. Het kind heeft alleen een andere manier van benadering nodig.

Vuurkinderen gaan vaak over grenzen heen omdat ze hun eigen grenzen willen leren kennen. Als het kind beter in zijn element zit, zal dit minder worden. Het grensoverschrijdende gedrag zorgt vaak voor gedragsproblemen. Als de oorzaken van de gedragsproblemen zijn gevonden en je hiermee gaat werken, is het belangrijk dat er heldere, haalbare en liefdevolle grenzen worden gesteld. Het zijn juist de Vuurkinderen die ontzettend behoefte hebben aan begrenzing.

Vuurkinderen zijn fysiek. Ze houden van sport en activiteiten. Ze klimmen snel in een touw of boom en zijn graag in de buitenlucht. Dit hebben ze ook nodig. Zet je een vuurkind een hele dag achter een tablet of televisie, kan hij of zij zijn energie niet kwijt.

Het zijn wat drukkere, gevoelige, fysieke kinderen. Deze combinatie zorgt nogal eens voor een uitdaging in het gezin. Het kan behoorlijk vermoeiend zijn, voor het kind zelf en het hele gezin, om met deze eigenschappen om te gaan, zeker als hij of zij niet in zijn ‘element’ is. 

Hoogstimulatief kind - vuurkind
Vuurkind – fysiek – sterke wil

Terug naar de kennisbank

You cannot copy content of this page